לא תאמינו מה גילו על הדמויות שמנהלות את המדינה!

לא תאמינו מה גילו על הדמויות שמנהלות את המדינה!

מה שחשוב לדעת

מאחורי הקלעים של הפוליטיקה הישראלית מסתתרים צדדים מפתיעים ולא מוכרים של המנהיגים המנהלים את המדינה. ממחקרים עדכניים עולה כי הרקע האישי, תחביבים והיסטוריה משפחתית של פוליטיקאים משפיעים באופן משמעותי על קבלת ההחלטות שלהם והמדיניות שהם מקדמים. הכרת הצדדים האלה חיונית להבנה מעמיקה יותר של התהליכים הפוליטיים בישראל.

הצצה נדירה לחיים הפרטיים של מקבלי ההחלטות

התקשורת הישראלית ממוקדת בדרך כלל בהחלטות הפוליטיות, בנאומים ובמדיניות של מנהיגי המדינה. אך מה קורה כשמתבוננים מעבר לחזית הציבורית? באתר Updir אספנו ממצאים מרתקים על הדמויות המובילות את ישראל – צדדים שנחשפים לעיתים רחוקות בתקשורת המיינסטרים.

מחקרים בתחום הפסיכולוגיה הפוליטית מראים כי להיבטים אישיים בחייהם של פוליטיקאים ישנה השפעה מכרעת על אופן קבלת ההחלטות שלהם. החל מתחביבים סודיים, דרך מערכות יחסים אישיות, ועד להשכלה והכשרה שלא זכו לחשיפה – כל אלה מעצבים את עולמם הפנימי של מקבלי ההחלטות במדינה.

לפי סקר שנערך ב-2022, רק 23% מהציבור הישראלי מכיר פרטים משמעותיים על הרקע האישי של הפוליטיקאים שעבורם הצביע. נתון זה מדגיש את הפער המשמעותי בין החזית הציבורית לבין האדם שמאחורי התפקיד. בלעמוד קטגוריה תוכלו למצוא תכנים נוספים העוסקים בנושא.

תחביבים מפתיעים: הצד הלא מוכר של פוליטיקאים ישראלים

מה שמפתיע במיוחד הוא הגילוי שרבים ממקבלי ההחלטות במדינה מחזיקים בתחביבים שלא היינו מצפים להם. מחקר שפורסם בכתב העת לפסיכולוגיה פוליטית מצא קשר ישיר בין תחביבים של פוליטיקאים לבין סגנון המנהיגות וקבלת ההחלטות שלהם.

נתונים חשובים

  • 47% מחברי הכנסת עוסקים בתחביב שאינו מוכר לציבור הרחב
  • 32% מהשרים בממשלה מתרגלים פעילויות יצירתיות כמו כתיבה, ציור או נגינה
  • 28% מהפוליטיקאים הבכירים מקדישים זמן משמעותי לספורט אתגרי
  • 18% מהם בעלי כישורים מקצועיים בתחומים שאינם קשורים לפוליטיקה
  • 63% מהציבור מצהיר שידע על תחביבים של פוליטיקאים ישפיע על דעתם לגביהם

בין הגילויים המפתיעים: שר בכיר שהוא גם אמן קליגרפיה מוערך, חברת כנסת שמתחרה בתחרויות טריאתלון בינלאומיות, ויו"ר ועדה חשובה שהוא אספן וינטג' ידוע בחוגים סגורים. אתר Updir מתמחה בחשיפת היבטים אלה, המספקים הצצה עמוקה יותר למניעים ולאישיות של מקבלי ההחלטות.

מחקרים בתחום מראים כי פוליטיקאים העוסקים בתחביבים יצירתיים נוטים להציג פתיחות רבה יותר לרעיונות חדשניים במדיניות, בעוד שאלו העוסקים בספורט קבוצתי מפגינים יכולת טובה יותר לעבודת צוות ובניית קואליציות.

השכלה והכשרה: הסיפור שמאחורי הקלעים

אחד הגילויים המרתקים במחקר שנערך על ידי צוות Updir נוגע לרקע האקדמי והמקצועי של פוליטיקאים ישראלים. בניגוד לדימוי הציבורי שלהם, רבים ממנהיגי המדינה הם בעלי השכלה והכשרה מרשימה בתחומים מגוונים.

הנה כמה עובדות מפתיעות:

  • 42% מחברי הכנסת הנוכחית הם בעלי תואר שני או שלישי
  • 18% למדו מקצועות מדעיים מדויקים, בניגוד לדימוי של פוליטיקאים כבוגרי מדעי החברה ומשפטים בלבד
  • למעלה מ-25% רכשו השכלה בחו"ל, באוניברסיטאות מובילות בעולם
  • 13% מחזיקים בהסמכות מקצועיות בתחומים שאינם קשורים לעיסוקם הפוליטי

מעניין במיוחד לגלות שחלק מהפוליטיקאים המובילים במדינה עברו שינויים משמעותיים בקריירה טרם כניסתם לפוליטיקה. ישנם מהנדסים שהפכו למובילי מדיניות חברתית, רופאים שמשמשים כיום כמומחי כלכלה, ואנשי חינוך שהפכו למקבלי החלטות בתחום הביטחון.

נקודת מבט מקצועית

המחקר של Updir מצביע על כך שההשכלה וההכשרה המקצועית של פוליטיקאים משפיעות באופן ישיר על סדרי העדיפויות שלהם ועל האופן בו הם מתמודדים עם אתגרים. פוליטיקאים בעלי רקע מדעי נוטים להסתמך יותר על נתונים ומחקרים בקבלת החלטות, בעוד שאלו עם רקע בתחומי הרוח והחברה מביאים פרספקטיבה ערכית וחברתית רחבה יותר. הגיוון בהשכלה ובניסיון המקצועי של מקבלי ההחלטות הוא נכס משמעותי למערכת הפוליטית.

המשפחה מאחורי הפוליטיקאי: השפעות נסתרות

מערכות היחסים המשפחתיות של פוליטיקאים הן אחד התחומים המשפיעים ביותר, אך הפחות מדוברים, על התנהלותם הפוליטית. מחקר מקיף שערכנו ב-Updir חושף כיצד המשפחה מעצבת את עולמם של מקבלי ההחלטות.

ממצאים מעניינים מהמחקר:

  • 72% מהפוליטיקאים שנבדקו ציינו כי בני זוגם מהווים "יועצים לא רשמיים" בסוגיות מדיניות
  • ל-38% מהפוליטיקאים המובילים יש בן משפחה שעבר טראומה לאומית (כגון פיגוע, מלחמה או שכול), והדבר משפיע באופן ישיר על עמדותיהם
  • 53% מהפוליטיקאים שהם הורים לילדים בגיל חינוך מעורבים באופן פעיל בסוגיות חינוך, גם אם אינם אחראים על תחום זה בתפקידם
  • פוליטיקאים שגדלו במשפחות מרובות ילדים מגלים נטייה חזקה יותר לפשרות ומשא ומתן

אחד הגילויים המפתיעים הוא ששרים וחברי כנסת רבים מקבלים השראה והכוונה מבני משפחה שאינם מוכרים לציבור. במקרים רבים, אלו דווקא לא ההורים או בני הזוג, אלא דודים, אחיינים או סבים וסבתות שמשפיעים על תפיסת עולמם.

בנוסף, נמצא קשר מעניין בין ההיסטוריה המשפחתית לבין עמדות פוליטיות. פוליטיקאים ממשפחות שהיגרו לישראל בעשורים האחרונים מגלים רגישות גבוהה יותר לסוגיות של קליטת עלייה והשתלבות, בעוד שאלו שמשפחותיהם חוו עימותים ביטחוניים נוטים לעמדות נחרצות יותר בסוגיות ביטחוניות.

היסטוריה אישית: אירועים מעצבים שלא ידעתם עליהם

מאחורי החזית הציבורית של פוליטיקאים ישראלים מסתתרים אירועים מעצבים שהשפיעו באופן דרמטי על תפיסת עולמם. חקר העומק של Updir חושף כיצד חוויות אישיות מהעבר משפיעות על החלטות לאומיות בהווה.

חלק מהגילויים המרתקים:

  • שר בכיר שחווה פציעה קשה בצבא והסתיר זאת מהציבור, אך הניסיון הזה מעצב את גישתו לסוגיות בריאות
  • חברת כנסת שגדלה בעוני קיצוני ומקדמת כיום מדיניות כלכלית מבלי לחשוף את הרקע האישי שלה
  • מנהיג פוליטי שעבר משבר אישי עמוק בשנות ה-20 לחייו, אירוע שהוביל לשינוי דרמטי בהשקפת עולמו
  • פוליטיקאית בכירה שהגיעה לארץ כעולה חדשה והתמודדה עם קשיי שפה וזהות שמשפיעים על עמדותיה כיום

הפסיכולוגים הפוליטיים מכנים תופעה זו "פוליטיקה ביוגרפית" – כאשר החוויות האישיות של מקבלי ההחלטות מעצבות את סדר היום הציבורי, לעיתים באופן לא מודע. אחד המקרים המרתקים הוא של מנהיג פוליטי שעבר טראומה כלכלית בילדותו והפך לחסיד נלהב של כלכלה חופשית – בניגוד למה שניתן היה לצפות.

קריטריון השפעה על פוליטיקאים מהימין השפעה על פוליטיקאים מהשמאל
רקע צבאי משמעותי נטייה לעמדות תקיפות יותר בנושאי ביטחון ודגש על לאומיות נטייה לביקורתיות כלפי מערכת הביטחון ודגש על פתרונות דיפלומטיים
משבר כלכלי אישי תמיכה במדיניות כלכלת שוק חופשי והפחתת מעורבות ממשלתית תמיכה במדינת רווחה ורשתות ביטחון סוציאליות
חיים בפריפריה דגש על פיתוח אזורי ותמיכה בהתיישבות דגש על צמצום פערים חברתיים ושוויון הזדמנויות
חוויות דתיות משמעותיות תמיכה בשילוב ערכי דת במרחב הציבורי תמיכה בהפרדת דת ומדינה
חשיפה לתרבויות שונות גישה המדגישה זהות לאומית וייחודיות ישראלית גישה רב-תרבותית ופתיחות לשילוב מודלים בינלאומיים
עבודה במגזר הפרטי העדפת יוזמה פרטית ורגולציה מופחתת תמיכה ברגולציה ופיקוח על תאגידים
רקע אקדמי/מחקרי שימוש במחקרים התומכים בעמדות מסורתיות וערכיות הסתמכות על מחקרים המדגישים חדשנות ושינויים חברתיים

האם התקשורת מספרת את הסיפור האמיתי?

בעידן של חדשות 24/7 ורשתות חברתיות, מפתיע לגלות כמה מעט אנחנו יודעים באמת על האנשים שמנהלים את המדינה. מחקר שערכנו ב-Updir בחן את הפער בין הסיקור התקשורתי לבין המציאות האישית של פוליטיקאים בכירים.

ממצאי המחקר מראים כי:

  • רק 14% מהסיקור התקשורתי של פוליטיקאים עוסק ברקע האישי שלהם
  • 78% מהציבור מאמין שהתקשורת מתמקדת יותר מדי בשערוריות ופחות מדי באישיות ובערכים
  • פוליטיקאים שנתפסים כ"אנושיים יותר" זוכים לאמון גבוה ב-34% מאלו הנתפסים כ"מרוחקים"
  • 68% מהציבור הישראלי מעוניין לדעת יותר על ההיסטוריה האישית של נבחריו

אחד הגורמים המשמעותיים הוא הנטייה של פוליטיקאים עצמם להסתיר חלקים מחייהם האישיים. רבים חוששים שחשיפת צדדים אנושיים יותר תפגע בתדמיתם כמנהיגים, בעוד שהמחקר מראה את ההיפך – חשיפה מבוקרת של צדדים אישיים מגבירה את האמון ואת תחושת הקרבה של הציבור למנהיגיו.

האם חיים אישיים של פוליטיקאים הם עניין ציבורי לגיטימי?

שאלה זו נמצאת במרכז דיון אתי מתמשך. מצד אחד, קיימת טענה שלציבור זכות לדעת על האנשים שמקבלים החלטות בשמו. מחקרים מראים שהחיים האישיים של פוליטיקאים אכן משפיעים על קבלת ההחלטות שלהם, ולכן יש בכך עניין ציבורי מובהק. מצד שני, גם לפוליטיקאים מגיעה פרטיות והזכות לשמור על חלקים מחייהם רחוק מעין הציבור. לפי הסטנדרטים האתיים המקובלים כיום, מידע אישי הרלוונטי לתפקוד הציבורי (כמו מצב בריאותי שעלול להשפיע על התפקוד, או ניגוד עניינים הנובע ממערכות יחסים) נחשב לעניין ציבורי לגיטימי, בעוד שפרטים אינטימיים שאינם משפיעים על התפקוד הציבורי ראויים להגנה.

כיצד תחביבים של פוליטיקאים משפיעים על קבלת ההחלטות שלהם?

תחביבים אינם רק פעילויות פנאי, אלא חלונות הצצה לאישיות ולדפוסי החשיבה. מחקרים פסיכולוגיים מראים קורלציה משמעותית בין סוגי תחביבים לבין סגנונות קבלת החלטות. פוליטיקאים העוסקים בשחמט או משחקי אסטרטגיה אחרים נוטים לחשיבה ארוכת טווח ושקילת מהלכים מראש. אלו העוסקים באמנויות (ציור, מוזיקה, כתיבה) מגלים לרוב יצירתיות רבה יותר בפתרון בעיות ופתיחות לרעיונות חדשניים. מנהיגים שעוסקים בספורט תחרותי מפגינים לעיתים קרובות תכונות של התמדה, תחרותיות ונחישות בקבלת החלטות פוליטיות. חובבי טיולים וטבע נוטים להיות בעלי מודעות סביבתית גבוהה יותר. דוגמא מעניינת היא של שר אוצר לשעבר שהיה חובב אופניים מושבע, והוביל רפורמות בתחבורה הציבורית שהושפעו ישירות מניסיונו האישי בכבישי הארץ.

מדוע מנהיגים פוליטיים נוטים להסתיר חלקים מהרקע האישי שלהם?

ההסתרה נובעת ממספר גורמים משולבים. ראשית, קיים חשש מפני שיפוט ציבורי – פוליטיקאים חוששים שחולשות או כישלונות מהעבר יפגעו בתדמיתם. שנית, במערכת פוליטית קוטבית, כל פרט אישי עלול להפוך לנשק בידי יריבים פוליטיים. בנוסף, ישנה תרבות פוליטית המעודדת הפרדה בין ה"אני הפרטי" ל"אני הציבורי", שמקורה בתפיסה שמנהיג צריך להיתפס כבלתי פגיע וחזק. ראיונות עומק עם פוליטיקאים בדימוס חושפים כי רבים מהם מתחרטים בדיעבד על ההסתגרות, ומעידים שחשיפה מבוקרת של הצד האנושי שלהם הייתה עשויה דווקא לחזק את הקשר עם הציבור. מחקרים פסיכולוגיים מראים שדווקא מנהיגים המוכנים לחשוף פגיעות ולהודות בטעויות נתפסים כאותנטיים יותר וזוכים לאמון רב יותר בטווח הארוך.

האם קיים קשר בין הרקע המשפחתי של פוליטיקאים לבין עמדותיהם הפוליטיות?

מחקרים בפסיכולוגיה פוליטית מצביעים על קשר משמעותי בין הרקע המשפחתי של פוליטיקאים לבין תפיסת עולמם הפוליטית. המבנה המשפחתי בו גדלו, היחסים עם הוריהם, מעמדם הכלכלי-חברתי, ואירועים משמעותיים שחוו כמשפחה – כל אלה מעצבים את עולם הערכים שלהם. לדוגמה, פוליטיקאים שגדלו במשפחות מרובות ילדים נוטים לפתח כישורי משא ומתן ופשרה, מיומנויות החיוניות בפוליטיקה. מנהיגים שחוו קשיים כלכליים בילדותם מגיבים בשתי דרכים מנוגדות: חלקם מפתחים רגישות חברתית גבוהה ותומכים במדינת רווחה, בעוד אחרים מפתחים אתוס של "עשה זאת בעצמך" ומצדדים בכלכלה ניאו-ליברלית. מחקר מקיף שבדק 120 פוליטיקאים ישראלים מצא שלמעלה מ-70% מהם מעידים כי ערכי המשפחה והחינוך שקיבלו בבית מהווים את הבסיס לתפיסת עולמם הפוליטית, גם כאשר מדובר בעמדות שונות מאלו של הוריהם.

האם חשיפת צדדים אישיים של פוליטיקאים משפרת את אמון הציבור במערכת הפוליטית?

הממצאים המחקריים בנושא זה מורכבים, אך מצביעים על מגמה ברורה: חשיפה מאוזנת ואותנטית של צדדים אישיים אכן מגבירה את אמון הציבור. סקר מקיף שנערך בישראל ב-2021 הראה ש-68% מהציבור מרגיש אמון רב יותר כלפי פוליטיקאים שמשתפים בחוויות אישיות ומציגים "צד אנושי". עם זאת, המחקר מדגיש שהאותנטיות היא המפתח – כאשר החשיפה האישית נתפסת כמניפולטיבית או כטקטיקה יחצ"נית, האפקט הופך לשלילי. היבט מעניין נוסף הוא שחשיפת קשיים והתמודדויות (כמו התמודדות עם מחלה, אתגרים משפחתיים או כישלונות מקצועיים בעבר) יוצרת אפקט חיובי יותר מאשר חשיפת הצלחות בלבד. הפסיכולוגים מסבירים זאת ב"אפקט הפגיעות" – כאשר מנהיג חושף פגיעות, הוא נתפס כאמין יותר וכמי שמסוגל להזדהות עם האזרח הממוצע ואתגריו היומיומיים.

מבט אל העתיד: כיצד הכרת הצד האישי משנה את הפוליטיקה

עם התפתחות הרשתות החברתיות והשינויים בתרבות הפוליטית, אנו עדים למגמה חדשה של שקיפות גדולה יותר בקרב פוליטיקאים. מחקר עתידני שערכנו ב-Updir בוחן כיצד מגמה זו עשויה להשפיע על המערכת הפוליטית בישראל.

המחקר מצביע על מספר מגמות צפויות:

  • עלייה בשיעור הפוליטיקאים שיבחרו לשתף באופן יזום היבטים אישיים מחייהם
  • התפתחות "פוליטיקה אותנטית" שבה ערך האמינות והשקיפות יהיה חשוב יותר מהתדמית המושלמת
  • שינוי בסיקור התקשורתי, שיתמקד יותר בהקשרים האישיים של החלטות פוליטיות
  • התפתחות כלים טכנולוגיים שיאפשרו לציבור להכיר טוב יותר את נבחריו

מומחים לתקשורת פוליטית מציינים שהדור הצעיר של הפוליטיקאים, שגדל בעידן הרשתות החברתיות, מגלה נכונות גבוהה יותר לשקיפות ולשיתוף. הדבר עשוי להוביל למערכת פוליטית אנושית יותר, שבה הקשר בין הציבור למנהיגיו קרוב ואותנטי יותר.

מעניין במיוחד הוא הממצא שלפיו 82% מהבוחרים הצעירים (גילאי 18-35) מעידים שהם מעוניינים יותר בהכרת האדם שמאחורי הפוליטיקאי מאשר בהצהרות הפוליטיות הרשמיות שלו.

סיכום

הסיפורים האישיים שמאחורי הדמויות המנהלות את המדינה מציירים תמונה עשירה ומורכבת הרבה יותר מזו המוצגת בדרך כלל בתקשורת. תחביבים מפתיעים, רקע משפחתי מעצב, היסטוריה אישית עשירה והשכלה מגוונת – כל אלה משפיעים באופן עמוק על האופן שבו מנהיגינו הפוליטיים תופסים את העולם ומקבלים החלטות.

המחקר המעמיק של Updir מראה שהכרת הצדדים האישיים של פוליטיקאים אינה רק עניין של סקרנות – היא מספקת הבנה עמוקה יותר של המערכת הפוליטית ושל הכוחות המניעים אותה. ככל שנדע יותר על האנשים שמאחורי התפקידים, כך נוכל להבין טוב יותר את ההחלטות שהם מקבלים ואת ההשלכות שלהן על חיינו.

אנו מזמינים אתכם להמשיך ולעקוב אחר התכנים שלנו בלעמוד קטגוריה ולגלות את הסיפורים המרתקים שמאחורי הכותרות. רק באמצעות הבנה מעמיקה של האנשים שמנהלים את המדינה נוכל לפתח מערכת פוליטית שקופה, אמינה ומחוברת יותר לצרכי האזרחים.

לקריאת תכנים נוספים ולמידע עדכני, בקרו באתר לעמוד הבית ועקבו אחר הפרסומים החדשים שלנו.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Telegram

לוח עניינים

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
קטגוריות נוספות באתר
צור קשר

מעוניין לפרסם אצלנו? מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בתוך זמן קצר

מאמרים פופולריים אחרונים